Ana içeriğe atla

PASİNLER SAVAŞI

Pasinler Savaşı ne zaman yaşanmıştır? Nedenleri ve sonuçları
Selçuklular ile Bizanslılar arasında yaşanan bu savaşın tarihteki önemi büyüktür. Yüzyıllık çarpışmalardaki ilk büyük meydan muharebesi olarak bilinir. Bizans'ın gücünü anlamak amacıyla yapılan bir savaş olarak da akıllara kazınmıştır. Pasinler Savaşı'nın nedenleri ve sonuçları aşağıda yer almaktadır. Bu savaşın tarihteki önemi ve hangi yıllar arasında kimlerle yapıldığına dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
PASİNLER SAVAŞI NEDENLERİ
Pasinler Savaşı öncesinde Bizans ordusu Anadolu topraklarında hâkimiyetini sürdürüyordu. Bu sırada devam eden Türk akınları ise Bizans ordusu tarafından durdurulmak isteniyordu. Ancak Büyük Selçuklu Devletinin amacı Anadolu'yu yurt edinmekti. Savaşın en büyük iki sebebi de budur.
Pasinler savaşı, 1048 yılında Erzurum sınırlarında bulunan Pasinler'de Büyük Selçuklu ve Bizans ordusu arasında yapılmıştır. Anca savaş sırasında Gürcü ve Ermeniler Bizans ordusunu desteklemiştir.
SONUÇLARI:
Pasinler Savaşı, Büyük Selçuklu Devletinin zaferi ile sonuçlanmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti bu savaşın sonunda bir güç kazandı ve Anadolu'yu fethetme cesaretini kendinde buldu.
Bu savaş ile Bizans ordusunun zayıflığını tüm ülkeler de görmüş oldu.


Savaş sonucunda Bizans ve Büyük Selçuklu Devleti arasında antlaşmalar yapılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TAŞ DEVRİ

Taş Devri, insanın ortaya çıkışı ve taştan araçlar yapılmasından başlayarak kalkoliti'ğin sonuna kadar geçen tarih öncesi dönemdir.   Tarih öncesi dönem olarak adlandırılan taş devri, Dünya tarihinin en eski çağıdır. Taş devri dönemlerine ait bulgularda; çakmak taşı, boynuz, insan kemikleri bulunmuştur. Ayrıca bir dönem ileri gidildiğinde taşların yontularak bıçak, testere, balta, ok gibi araçların icat edildiği gözlemlenmiştir. Taş devri 3 ara dönemden oluşmaktadır. 

DEVİRLERİN İSİMLERİ

1.   Taş Devri (Taş Çağı): MÖ 600000-5500 2.   Maden Devri (Maden Çağı): MÖ 5500- 1200 olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır. Taş Devri; I.  Kabataş Devri (Eski Taş Çağı / Paleolitik Çağı): MÖ 600000-10000 II.  Yontmataş (Orta Taş Çağı / Mezolotik Çağı): MÖ 10000-8000 III.  Cilalıtaş Devri (Yeni Taş Çağı / Neolitik Çağı): MÖ 8000-5500 Maden Devri ise; I.  Bakır Devri (Bakır Çağı / Kalkolitik Çağı) II.  Tunç Devri (Tunç Çağı) III.  Demir Devri (Demir Çağı) olarak sınıflandırılmaktadır.

ÇAĞLARIN İSİMLERİ

ilk çağ , orta çağ ,yeni çağ ,yakın çağ, karanlık çağ